Приятели,

на сайта ни Audioknigi.bg можете да откриете една от най-забавните и свежи книги, които са се появявали на книжния ни пазар последните години – #НАЖИВООТСОФИЯ на младия и безкрайно симпатичен и талантлив Александър Шпатов.

Александър-Шпатов

Сборникът „#НаЖивоОтСофия“ съдържа 21 разказа, които приятелски ни хващат за ръката и ни понасят на вълнуваща разходка из столицата – такава, каквато живее и кипи тя в автора Александър Шпатов, „неговата“ София. Книгата излиза на 1 септември 2014 на български, а малко по-късно и на английски език.

Кога за последно се огледахте около вас – из улиците, сградите, покривите, малките ъгълчета, хората и лицата им? Кое ни кара да наричаме града ни „наш“? Разказите ще ви накарат да преживеете София отново и отново, и то по много различни начини – и уютно познати, и нови. Звучащи близко до всеки от нас места и случки оживяват на страниците на „НаЖивоОтСофия“, интимно споделени от Александър Шпатов, с когото сякаш седим в някое приятно барче и пийваме по бира, разказвайки си вечни софийски истории. Такъв е и стилът на Шпатов – приятелски, неангажиращ, близък до всеки от нас, лежерен, жив.

Кратките градски разкази на Шпатов не могат да се объркат – категорично софийски, писани „на живо“, за да се изживее този град както никога досега. Все едно центрираш Google Earth върху София и приближаваш докъдето си поискаш (пилоните на НДК, апартамент в Надежда, подлеза на Софийския) или пък се отдалечаваш (до България като цяло, до островите на сентинелците в Бенгалския залив, че и още по-далеч в пространството и скречовете на времето). Защото един град може да се разкаже най-добре именно в сборник с разкази. Особено когато техният автор е Александър Шпатов – едно от най-свежите имена в новата ни литература.

Сборникът ни въвлича в преживявания и авантюри, през които имаме чувството, че самите ние сме преминали – толкова близки и до болка познати, че сякаш нашият глас – гласът на всички живеещи в столицата, говори. Истории като тези може да са ни се случили преди години, преди една, вчера, могат да се случат днес, или пък утре – в София никога не е скучно, затова и я обичаме, затова и Шпатов я обича и „разказва“.

След последния разказ сме готови за нови приключения – из любимия ни град, в който зад всеки ъгъл дебнат спомени, отглас от смях, преживени и бъдещи авантюри – и заради всички тях това е „нашата София“, която ще продължаваме да преоткриваме.

Усещане за град, ловка картография през нови езици и мрежи. В това ни въвличат историите на Александър Шпатов. Най-хубавите от тях като Път с жълти павета, Панелната църква, Влъхвите от Изток се возят само с ОК Супертранс и други, смесват с лекота фикция и реалност, градски легенди и репортаж, движат се край Петте кьошета, Народния, Младост 2… Градът, разбира се, е София. Такава, каквато бихме искали да я прочетем. Град с истории. И с легенда.

(Георги Господинов)

Вижте гостуване на Александър Шпатов в телевизия „Евроком“ и разберете повече:

FacebookTwitterMore...