Щастливи сме да ви съобщим, че на сайта ни можете да откриете в аудио версия новия роман на Ангел Игов – „Кротките“, който излезе на книжния ни пазар съвсем наскоро.

Записахме книгата за едно с прекрасния актьор Петър Мелтев.

Книгата ни връща назад в годините около създаването на Народния съд. Главен герой е израсналият в туберкулорзна и мизерна среда Емил Стрезов, по-късно превърнал се в народен обвинител. Омразата му към поета Щилиянов символизира цялата крайност и абсурдност на идеологическата „правда“.

Ангел Игов насочва перото си към един от най-травматичните периоди в най-новата ни история: преврата на 9 септември 1944 и последвалите политически репресии. Той изследва патологичната трансформация на личността, озовала се случайно в епицентъра на терора и приела да стане негов инструмент. Под маската на идеологията избуяват комплекси, фобии и нездрави амбиции, които се превръщат във фактор, решаващ човешки съдби. В оригиналната наративна техника се преплитат класическият разказ и гласът на своеобразен хор от наблюдатели- обикновени хора от краен софийски квартал. Чужди на политическата демагогия, цинични към обещанията за светло бъдеще, те инстинктивно долавят фалша на новия режим още в зародиш. Увлекателен и информативен, романът „Кротките“ добавя още един ключ към опитите ни да разчетем едно неудобно минало, белязало и настоящето ни. Удобно забравяно, то напомня за себе си при всяка криза, разкъсваща незрялото ни общество. Може би защото лежи в основата й.

Алек Попов

Това е книга за време на еуфория и време на страх, време на вяра и време на мерзост, време на ярост, наречена „революционна“, и време на обикновена подлост. Героите на Ангел Игов са въвлечени в работата на един от най-болезнените мигове на българския ХХ век, споменът за който и днес ни разделя непримиримо, въпреки бездната от седемдесет години: Народния съд. Авторът изправя участниците в тази история пред избор- избора между съучастничеството и съхраняването, между съвестта и неудържимото желание за лично отмъщение. „Кротките“ е предизвикателство и към нашата съвест: ненатрапчиво, но категорично Ангел Игов ни напомня, че всяко време изправя хората пред избор.

Христо Карастоянов

Научете повече за автора:

Ангел Игов е роден на 3 юли 1981г в София. Завършва средното си образование в 1 АЕГ, а висшето – в Софийския университет. Специализира в Университета на Роухемптън, Лондон и в Университета на Калифорния, Бъркли, със стипендия по програма „Фулбрайт“. Стипендиант е на международната програма „Халма“ (2010). Автор е на романа „Кратка повест за срама“ (2011), спечелил конкурса на фондация „Елизабет Костова“ за превод на английски език, и на два сборника с разкази: „Срещи на пътя“ (2002) и „К.“ (2006), като първият печели наградата „Южна пролет“, а вторият е номиниран за наградата „Елиас Канети“. Носител е на награда от конкурса „Рашко Сугарев“ за разказа „Всичко“. Бил е литературен наблюдател в предаването на TV7 „5 по Рихтер“, в. „Култура“, сп. „Мениджър“ и сайта Sofia Live. Член на журито на конкурса за роман „Вик“ (2007) и на конкурса за поетична книга „Иван Николов“ (2009). Превел е на български език романи от Пол Остър, Мартин Еймис, Иън Макюън, Анджела Картър и др., както и „Лирически балади“ на Уилям Уърдзуърт и Самюъл Тейлър Колридж. Двукратно номиниран за наградата за превод „Кръстан Дянков“.

Научете повече за актьора:

Петър Мелтев е роден на 25.08.1981 г. Познат е на българската театрална публика с изявите си в независимия театрален сектор. Не е привлечен от конвенционалната сцена и театър и предпочита да работи в сферата на независимите и некомерсиални театрални проекти.

Като ученик Мелтев е част от студията на Бончо Урумов. През 2000 г. е приет специалност актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Снежина Танковска и се дипломира през 2004 г. За кратко е бил водещ на предаването „Другата България“. През 2007 г. се присъединява към новосъздадената Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни“ и техния първи проект за пърформанс-четения на пиеси „ProText”.

Петър Мелтев е и един от създателите на първата група за импровизационен театър „ХаХаИмпроТеатър“ заедно с Тони Карабашев, Ивайло Рогозинов и Леонид Йовчев. Участва в проектите „69” от Игор Бауерзима („ProText 1”), „Машината на Тюринг“ от psychobaiko и Младен Алексиев („ProText: Произведено в България”) , „Мъртвата Дагмар или малката кибритопродавачка“ от ghostdog, „Праехидно“ от Здрава Каменова и Гергана Димитрова, „Оранжерията“ – мултимедиен спектакъл на Цветелина Стоянова-ЦВЪ, „Времето на кварките“ – интерактивна театрална инсталация на тема квантова физика – идея и режисура Гергана Димитрова („ProText 5”), „Очите на другите“ от Иван Димитров и др.

Можете да закупите „Кротките“ само от Audioknigi.bg на цена от 14 лв. Чуйте откъс от книгата на сайта ни.

FacebookTwitterMore...