Тъй като ни предстои да разширим съдържанието на audioknigi.bg със страхотни записи от архива на Джони Пенков, решихме да ви разкажем малко повече за него, въпреки че той няма нужда от представяне.

Кой е Джони Пенков? Малцина могат да кажат със сигурност. Сигурно е, че Джони е не едно, ами редица различни неща. Ето какво гласи автобиографията му:

 Автобиография на Георги Пенков

„Роден съм доста отдавна, през 1933-та година в София. След кратки опити да уча в немски и френски училища, които бяха закрити, завърших 6-та мъжка гимназия. Радиолюбител съм от 1944-та година до днес. Успях да завърша радиотехника в ВМЕИ. 40 години работих по проблемите на звука в НИПИ РМТБДО – Научно изследователски и проектантски институт за развитие материално техническата база в духовната област.

Титли: ст.н.с.ктн.инж. Събраха се и над 40 научни публикации, повечето в чужди списания.

Имам седем изобретения, два брака и две деца. Изпитвам задоволство, че едно изделие на нашия институт – студиен звуков монитор NIVOX, работи на много места по света и с него бяха обзаведени през 1980те години изцяло Радио Прага, Радио Будапеща, Телевизията в Братислава.

В началото на 60-те години Рангел Вълчанов ми откри тайните на звука в киното. От тогава до сега съм изготвил звука на над 100 документални филма, много от които със селска тематика.

Любовта ми към фолклора дължа на баща си – художника Иван Пенков, който милееше за нашето фолклорно наследство и ми отвори очите за това богатство.“

София, ноември 2000

Джони на мнозина е известен главно от участията си като актьор. Те започват с хумористичните му изяви във „Фокусите“ на Радой Ралин от 60-те години и намират продължението си в „Мозайките“ от 80-те години, където изявите му „Една минута с ст.н.с.ктн.инж. Джони Пенков“ стават любими на публиката. Освен това играе малки роли в редица български филми, като последната от тях е ролята му на психиатър в Операция „Шменти Капели“ от 2011-а година.

Очаквайте всеки ден нови безплатни записи от архивите на Джони.

Предлагаме и линк към чудесен филм за Джони от поредицата „Умно село“.

FacebookTwitterMore...